Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στις 6, 7 και 8 Οκτωβρίου οι εκδηλώσεις στον Αρχαιολογικό χώρο της Έδεσσας. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού «Φωνές Νερού Μυριάδες» από την ΙΖ ΕΠΚΑ. Την Πέμπτη και την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική δράση με τίτλο: «Το ταξίδι του νερού στην αρχαία Έδεσσα, σε συνεργασία της ΙΖ΄ΕΠΚΑ και της Δ/νσης Π/θμιας Εκπ/σης Ν.Πέλλας (Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων). Αρχαιολόγοι υποδέχτηκαν μαθητικές ομάδες των δημοτικών σχολείων της Έδεσσας στον αρχαιολογικό χώρο και ενημέρωσαν μαθητές Ε΄ και Στ΄ δημοτικού για την καθημερινή ζωή και τη διαχείριση του νερού στην αρχαία Έδεσσα. Στο τέλος της δράσης, τα παιδιά κατέγραψαν με τον τρόπο τους, σκέψεις και εντυπώσεις οι οποίες θα σταλούν στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ενδεικτικά παραθέτουμε αυτούσιες φράσεις και δημιουργίες των παιδιών:
«λέξεις και γράμματα που τρέχουν σαν ποτάμια…πλάι στο τρεχούμενο νερό η ζωή μας αναπνέει»
«Είναι συναρπαστικό να μπορεί κάποιος να ταξιδέψει στο χρόνο και να φαντάζεται πώς ζούσαν οι άνθρωποι σε διάφορες εποχές πριν χιλιάδες χρόνια. Για παράδειγμα όταν επισκεφτήκαμε το Λόγγο οι αρχαιολόγοι μας πληροφόρησαν για το πόσο το νερό βοηθούσε την Έδεσσα από παλιά μέχρι σήμερα, όπως: την κατανάλωσή του στην καθημερινότητα για διάφορους λόγους. Από την παλιά πόλη είδαμε το τείχος, τις κρήνες, καταστήματα, πλατείες, υπόγειους σωλήνες. Εντυπωσιάστηκα από το πόσο καλά ήταν οργανωμένη η πόλη και πόσο σπουδαίος ήταν ο πολιτισμός τους. Επίσης είδαμε και τους συντηρητές των αρχαίων μνημείων που με τόση υπομονή καθόντουσαν στον ήλιο και προσεκτικά – προσεκτικά έκαναν τη δουλειά τους. Αν θέλετε και αν είστε λάτρεις των αρχαίων μνημείων μπορείτε να το επισκεφτείτε».
«Από τη σημερινή μας επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Λόγγου αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν το πώς ήταν χτισμένη η αρχαία πόλη της Έδεσσας. Υπήρχαν δυο μεγάλες πύλες, η ανατολική και η Νότια. Αφού περνούσες από αυτές έμπαινες μέσα στην πόλη, έβλεπες τον πέτρινο δρόμο με τις μεγάλες ρωγμές που δημιουργήθηκαν από τις άμαξες εκείνης της εποχής. Υπήρχαν κομμάτια από αγγεία, βρύσες και φυσικά το άγαλμα της Θεάς Άρτεμης μαζί με το αγαπημένο της σκυλί. Βγαίνοντας από την Ανατολική πύλη αντικρύζουμε ένα αντίγραφο μιας πλάκας που επάνω της ήταν σκαλισμένο ένα γουρουνάκι μαζί με το αφεντικό του που μάλλον επισκέπτονταν την αρχαία Έδεσσα. Το κυριότερο από όλα όσα είδα και μου έκανε τρομερή εντύπωση ήταν η περιοχή της Αρχαίας Πόλης. Το μέρος ήταν φανταστικό κοντά στους πρόποδες του λόφου, όπου στην κορυφή του δεσπόζει η σημερινή Έδεσσα».
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 8 Οκτωβρίου οπότε και πραγματοποιήθηκε περιπατητική διαδρομή από την πλατεία Βαροσίου στον Αρχαιολογικό χώρο με την καθοδήγηση της κ. Χρυσοστόμου και τη συμμετοχή των συλλόγων: Ορειβατικός Σύλλογο Έδεσσας, Πολιτιστικός Σύλλογο «ΒΑΡΟΣΙ» Έδεσσας και Σύλλογος «ΤΗΜΕΝΙΔΕΣ».
Για ακόμη μια φορά αποδείχτηκε ότι η εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ φορέων και συλλόγων, αποδίδει τα μέγιστα
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου