"Η Έδεσσα αλλάζει?"

Αφορμή για να δημοσιοποιήσω τις σκέψεις μου στάθηκε η ανάρτηση με τίτλο: «Η μέσα μου σύγκρουση», από όπου και ξεχωρίζω το απόσπασμα: «… δεν είναι λύση να μην μιλάμε. Ή να φοβόμαστε να μιλήσουμε γιατί φοβόμαστε τα χτυπήματα κάτω από το τραπέζι, να μην σπάσουν τα αυγά, να μην δακτυλοδειχτούμε. Αέρα να αναπνεύσω. Θωπεύοντας τις καταστάσεις δεν λύνονται τα προβλήματα. Παραμένουν και προκαλούν δυσοσμίες. Γεμίσαμε σκουπίδια σε αυτόν τον τόπο. Όχι αυτά που υπερχειλίζουν από τους κάδους, αλλά αυτά που βάζουν φίμωτρο στα χείλη. Το στόμα δεν είναι μόνο για να καταπίνει αμάσητα το κουτόχορτο, είναι και για να μιλάει. Με αποφασιστικότητα, συγκρότηση και υγιές πείσμα. Για όποια αδικία συντελείται πλάι μας. Ξεσκέπασμα θέλει η κατάσταση, ξεκουκούλωμα».
Κρατώντας τη φράση «Θωπεύοντας τις καταστάσεις δεν λύνονται τα προβλήματα» μοιράζομαι με τους αναγνώστες του ιστολογίου τις απόψεις μου, στοχεύοντας σε έναν εποικοδομητικό διάλογο μαζί σας.

Η Έδεσσα αλλάζει?
Η εικόνα της πόλης μας αλλάζει. Το βασικό στοιχείο που τη χαρακτηρίζει, «το νερό», αναδεικνύεται… Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ?
Ποιοι οραματίστηκαν, δούλεψαν και προγραμμάτισαν αυτή την αλλαγή ?
 Δεν έχει καμία σημασία ?
Στην εποχή μας δυστυχώς «η μνήμη» κατάντησε επιλεκτική και πολλές φορές ανύπαρκτη. Η επιστολή μου αυτή έχει έναν και μοναδικό σκοπό. Το φρεσκάρισμα της μνήμης μας και ποιός ξέρει, ίσως και την αφύπνιση της συνείδησής μας.

Πριν ένα χρόνο η Δημοτική αρχή άλλαξε.
Όλη η προεκλογική περίοδος χαρακτηρίστηκε από ανελέητο, σφοδρό και άδικο κατηγορώ (όπως σήμερα όλοι αντιλαμβανόμαστε) απέναντι στα μεγάλα έργα που δρομολογήθηκαν από την προηγούμενη Δημοτική αρχή.
Δηλαδή απέναντι σε αυτά τα έργα που σήμερα καλείται να υλοποιήσει η ίδια.
Και αλίμονο αν δεν τα προχωρήσει!
Πέρυσι, ένα χρόνο πριν, οι συνεργάτες της νέας Δημοτικής αρχής και τα έντυπά τους έγραφαν: «… για τις άψογες σχεδιαστικά μακέτες της νέας Ουτοπίας» (Δ. Ευαγγελίδης), για « … πανάκριβα projects!!! και υποσχέσεις» (Π.Πριβαρτιτσάνης).
Είναι αυτές οι ίδιες μακέτες που φιγουράρουν σήμερα σε διάφορα σημεία της πόλης.
Πόσο οξύμωρο άραγε είναι να αντιλαμβανόμαστε ότι οι ίδιοι άνθρωποι που λοιδορούσαν πέρυσι αυτήν την προσπάθεια καλούνται σήμερα να την υπερασπιστούν?
Χωρίς Όραμα, χωρίς αγώνα, χωρίς να τα πιστεύουν καν, τα οικειοποιούνται.
Και αυτό είναι το πολύ ανησυχητικό.
Ευχόμαστε να προχωρήσει το έργο για την ανάπτυξη της πόλης μας , μαζί με όλα τα υπόλοιπα που έχουν δρομολογηθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και να ευχηθούμε για ακόμα περισσότερα.
Όμως όσο σημαντικό και αν είναι αυτό ακόμα πιο σημαντικό είναι να κατανοήσουμε όλοι μας ότι αυτή η επιλεκτική και ανύπαρκτη σε πολλές περιπτώσεις μνήμη μας και που δυστυχώς χαρακτηρίζει την κοινωνική μας παρουσία, είναι ένας από τους βασικούς λόγους της σημερινής κρίσης. Μιας κρίσης όχι μόνο οικονομικής αλλά βαθύτερης, μιας κρίσης στάσεων, αρχών και αξιών.
 Όλα αυτά που στο όνομα της ψηφοθηρίας καταπατήθηκαν, γιατί εμείς οι ψηφοφόροι το επιτρέψαμε. Επιτρέψαμε τόσο ανώριμα να καταπατηθούν όλα αυτά με τα οποία γαλουχηθήκαμε, επιβραβεύοντας την πολιτισμική αποσύνθεση και την κοινωνική αδιαφορία.
 Όσο ακόμη μπορούμε να ελπίζουμε, ας ξεσκονίσουμε και πάλι τις αρχές μας, ας κάνουμε ο καθένας μας την αυτοκριτική του επιτέλους.
Ας αγνοήσουμε το ΕΓΩ μας και το ατομικό συμφέρον και ας προβάλουμε τη συλλογική ευθύνη για δράση πλέον και όχι μίζερη παθητικότητα , για το καλό του τόπου ΜΑΣ, των παιδιών ΜΑΣ, της ζωής ΜΑΣ.
Και επιτέλους να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

... μια φιλική φωνή του blog

Σχόλια

  1. Ανώνυμος6/12/11 11:48

    Επιτέλους, μια λογική φωνή σ' αυτήν την πόλη!
    Μέσα σε λίγες γραμμές όλη η αλήθεια! Μπράβο, μπράβο, μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/12/11 22:32

    "Ας αγνοήσουμε το ΕΓΩ μας και το ατομικό συμφέρον και ας προβάλουμε τη συλλογική ευθύνη για δράση πλέον και όχι μίζερη παθητικότητα , για το καλό του τόπου ΜΑΣ, των παιδιών ΜΑΣ, της ζωής ΜΑΣ"
    Προφανως αυτο δεν τηρειται σ αυτη την δημοσιευση.Το θεμα ειναι να στηριζουμε την πολη μας,οποιος και αν υλοποιει τα εργα και οχι να κανουμε προεκλογικη εκστρατεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος7/12/11 01:46

    θΑ ΔΙΑΦΩΝΙΣΩ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΟ '10:32'!!!OTAN ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΡΓΑ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΠΑΛΕΨΕ Κ ΠΟΙΟΣ ΔΟΥΛΕΨΕ ΓΙΑ ΑΥΤΑ.ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΕΝΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΥ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΦΩΝΑΖΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ 'ΕΜΕΙΣ ΔΕ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΜΟΝΑΚΟ,ΔΕ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΕΡΓΟ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ HARVARD (ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑΣΕ 'ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ') Κ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΑΝ ΤΙΣ ΜΑΚΕΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΩΣ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Κ ΓΕΛΟΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ , ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥ...ΛΥΠΑΜΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ...ΝΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος7/12/11 09:06

    Ενδιαφέρον κείμενο, ενδιαφέροντα σχόλια, σε κάθε περίπτωση το σημαντικότερο όλων είναι ο διάλογος που λείπει από τη πόλη για την ίδια τη πόλη και τη προοπτική της.
    Εάν απομονώσω την οπαδική αντίληψη ορισμένων συμπολιτών μας, μένει η αδιαφορία ως στοιχείο που χαρακτηρίζει το τρόπο που αντιλαμβανόμαστε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας.
    Έχουμε χάσει τα αντανακλαστικά μας,ακόμα και αυτήν την ενστικτώδικη αντίδραση που πρέπει να έχουμε,προκειμένου να υπερασπιστούμε τις όποιες αξίες μας.
    Νομίζω εκεί στοχεύει το κείμενο,μας προκαλεί και τελικά μας προτρέπει να θυμηθούμε τον καλό μας εαυτό η ότι έχει μείνει από αυτόν στη κοσμογονία που συντελείται γύρω μας.
    Η αφύπνιση είναι το ζητούμενο...και νάμαστε σίγουροι...έρχεται...είναι κοντά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος7/12/11 09:45

    Μακάρι να νοιαζόμαστε για τη πόλη και τη χώρα γενικά,ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος.Οι πολίτες συντάσουν τη κοινωνία.Οι πολιτικοί όπως έχουμε διαπιστώσει τόσα χρόνια,"φθείρονται".Καλό είναι να γίνονταί έργα,όχι λόγια.Η αδιαφορία των πολιτών έχει προκύψει μετά από χρόνια απογοήτευση από τους πολιτικούς,είτε είναι πράσινοι,είτε μπλε,είτε πορτοκαλί.Το θέμα είναι να ξυπνήσουμε ως άτομα εξαγνισμένα από τις όποιες πολιτικές πεποιθήσεις μας και να δούμε αντικειμενικά,τι είναι καλό γι αυτό που ονομάζεται Έδεσσα και ευρύτερα Ελλάδα.Το να ασκώ το εκλογικό μου δικαίωμα έχει καταντήσει τραγελαφική κατάσταση γιατι δεν ξέρεις ποιον να ψηφίσεις:τη Σκύλα ή τη Χαρυβδή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος7/12/11 10:47

    Η Έδεσσα αλλάζει ... αλλαλάζει & καταλαγιάζει. Μούγκα παντού, οι φωνές απο τις νεράιδες πνίγηκαν στην ελέω θεού νομή της εξουσίας. Οι δημόσιοι λειτουργοί πρέπει να το καταλάβουν. Είναι υπηρέτες του λαού. Οχι σερίφηδες. Δυστυχώς έχετε δίκιο, μπροστά απο τα έργα που οραματίστηκαν και δρομολόγησαν άλλοι προβάρουν σήμερα τα 'μαύρα' κουστούμια της αλλαγής(?). Ανθρωποι ανύπαρκτοι και Ζονκ της 'εξουσίας' αντί να στέλνονται στο καιάδα φιγουράρουν ως υπεύθυνοι έργων που έφτιαξαν με πολύ κόπο άλλοι. Μπράβο για την προσπάθεια. Ελπίζω να γίνει ομαδική-teamwork απο όλους μας ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος8/12/11 13:32

    Αυτό που λείπει προφανώς από την πόλη είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Κανένας δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του. Ωστόσο και η αλλαγή νοοτροπίας δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη..Αρκεί να προσπαθήσουμε όλοι. Όμως από κάπου πρέπει να παρακινηθούμε και μέχρι στιγμής δεν βρίσκουμε την άκρη..Φτάνει με την κακεντρέχεια.., τη μιζέρια και τη ναφθαλίνη..Καλή η προσπάθεια του blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος8/12/11 14:59

    Αγαπητοί συν-αναγνώστες του blog, είμαι από εκείνους που δύσκολα σχολιάζω σε ιστολόγια, αν και το teamworkedessa το παρακολουθώ καθημερινά γιατί με αγγίζει. Όμως μετά από την ανάρτηση «Η Έδεσσα αλλάζει?» και τα σχόλια που ακολούθησαν αντιλήφθηκα ότι για να αλλάξουμε τις ζωές μας και τη νοοτροπία της πόλης μας πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας. Ας βγούμε λοιπόν από το καβούκι μας κι ας γίνουμε μια ομάδα, όπως και ο τίτλος του ιστολογίου. Μια ομάδα εργασίας για τον τόπο μας, για τα παιδιά μας, για τις ζωές μας. Μια καλή ευκαιρία μας δίνει το συγκεκριμένο blog που όπως φαίνεται εκφράζει πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος10/12/11 21:14

    Συμφωνούμε με το σχόλιο 8/12/11 2:59μ.μ. να γίνουμε μια μεγάλη ομάδα μακριά από κομματικούς σχηματισμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος19/12/11 12:45

    Αλλάζει? Πού στο παγοδρόμιο απάτη, ψευτοφωτό εικονικής οργάνωσης χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. Μήπως αλλάζει με τις υστερόβουλες καταχωρίσεις της Τουριστικής μετά απο το κάζο τοπικής εφημερίδας? Μήπως αλλάζει μέσα απο τις υπόλοιπες τοπικές ´εφημερίδες´ που μέχρι πρότινος βρίζανε και σήμερα ασχολούνται με τα νέα της ... Αθήνας? Πρέπει να το πάρουμε χαμπάρι. Η Εδεσσα θα αλλάξει μόνο με κάτι εντελώς νέο, δημιουργικό και ομαδικό. Μπράβο teamwork.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος30/1/12 09:28

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΟΛΗ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. αννα τσιτσ.5/3/12 11:37

    μια παρατηρηση.....Το αρθρο αρχιζει με το "NA ΜΗ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ...."Πιστευω πως δεν το ξεπερασε κανενας τελικα, διαφορετικα θα μιλουσατε ολοι επωνυμα και οχι ανωνυμα....εχω αδικο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Από ότι βλέπω η δημοφιλέστερή σου ανάρτηση είναι η ΕΔΕΣΣΑ ΑΛΛΑΖΕΙ. Ναι άλλαξε και έγινε χάλια. Όλος ο κόσμος το λέει, αλλά φοβάται να γράψει ή να διαμρτυρηθεί ως μια άλλη χούντα, άσε που και να το κάνει δεν πρόκειται να ακουστεί. Οι δήμαρχοι ο πρώην και ο νυν το γνωρίζουν αυτό, δηλαδή το πόσο κοιμισμένος και μη ενωμένος είναι ο Εδεσσαϊκός κόσμος και γεμίζουν τις τσέπες τους, προσφέροντάς μας ένα show τσιμέντου που το βάπτισαν, άλλοτε "ανάπλαση ιστορικού κέντρου" και τώρα "αναπλάσεις ποταμοβραχιόνων και πάρκων".
    Ο Πλάτωνας κάποτε είχε πει 'Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά, είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους πολύ κατώτερούς τους". Αυτό γίνεται σήμερα στην Έδεσσα.

    Άς ξυπνήσουμε τουλάχιστο ας προσπαθήσουμε
    Ξύπνα Έδεσσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος27/6/12 12:58

    Αγαπητή Αικατερίνη, από εύκολες διαπιστώσεις, έχουμε χορτάσει.
    Πριν από οποιονδήποτε αφορισμό και έκφραση άποψης είναι καλό να έχουμε και τη στοιχειώδη γνώση.
    Άλλιως γινόμαστε η συντηρητικότερη έκφραση μέσα στη κοινωνία και ίσως ακόμα πιο επικίνδυνη από αυτήν καθ΄αυτήν την αδιαφορία που αποδίδεις στο Πλάτωνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου