15η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου


15η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου
ΣΥΜΒΙΩΣΗ; / SYMBIOSIS?


Η Μπιενάλε Νέων της Μεσογείου επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη! Έρχεται ξανά, μετά από 25 χρόνια, όταν ανέλαβε τη διοργάνωση του 1986, η οποία αποτέλεσε σταθμό τόσο για τον θεσμό, όσο και για την ίδια την πόλη.

Με 500 δημιουργούς από 26 χώρες, με 20 παράλληλα projects και εκθέσεις να καταλαμβάνουν 10.000 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακών χώρων σε όλη την πόλη, παρουσιάζει τη νεανική δημιουργία στα Εικαστικά, τις Εφαρμοσμένες τέχνες, την Αρχιτεκτονική, το Design, τη Μόδα, Δράσεις στο Δημόσιο Χώρο και την Γαστρονομία.
Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ο Δήμος Θεσσαλονίκης (Αντιδημαρχία Πολιτισμού Παιδείας & Τουρισμού και τα 46α Δημήτρια), το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, κάνοντας πράξη τον τίτλο «Συμβίωση», πολεμούν τον αποκλεισμό και δίνουν, μέσα από την διοργάνωση, σημαντικές ευκαιρίες επικοινωνίας.
Από το 1985, η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου δίνει την ευκαιρία σε νέους δημιουργούς, μεταξύ 18 και 30 ετών, να συναντηθούν σε ένα πολυπολιτισμικό γεγονός καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας.
Οι δράσεις της 15ης Μπιενάλε Νέων Μεσογείου στη Θεσσαλονίκη αναπτύσσονται σε όλη την πόλη, σε δημόσιους και εναλλακτικούς χώρους, ξεπερνώντας την τυπική μουσειακή παρουσίαση και επιτρέποντας μία διαφορετική ανάγνωση του έργου των δημιουργών που επικεντρώνεται στη θεματική “Συμβίωση;”.
Οι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν, δημιουργούν έναν πολύ-επίπεδο και πολυπολιτισμικό χάρτη καλλιτεχνικής παρουσίας .
Είναι :
•Το Λιμάνι, ως σύμβολο της επικοινωνίας των λαών της Μεσογείου.
•Το παραλιακό μέτωπο, ως σημείο αναφοράς στη Μεσόγειο.
•Η Πλατεία Αριστοτέλους ως φορέας της σύγχρονης ιστορίας της πόλης.
•Η περιοχή Βαλαωρίτου, το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης που μετασχηματίζεται σε περιοχή συνάντησης των νέων και συγκέντρωσης δημιουργικών εργαστηρίων και εναλλακτικών πρακτικών.
•Τέλος, το τρίγωνο Λευκού Πύργου – Δημαρχείου – Μουσείων (ΜΜΣΤ, Βυζαντινού, Αρχαιολογικού), που ορίζεται και από τη γειτνίαση με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Βασιλικό Θέατρο. Όλοι φορείς που ενώνουν τον παλιό με το σύγχρονο χαρακτήρα της πόλης.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Μεγάλη έμφαση δίνεται στο παράλληλο πρόγραμμα που ουσιαστικά θα δώσει το στίγμα της ελληνικής σκηνής. Στόχος του, να αναδείξει τους έλληνες δημιουργούς και την καλλιτεχνική και δημιουργική σκηνή της πόλης, σε συνεργασία με το σύνολο σχεδόν των φορέων, των εναλλακτικών χώρων και των ανεξάρτητων πρωτοβουλιών. Αποτελείται από μια πληθώρα εκθέσεων και δράσεων που θα καταλάβουν διάφορες περιοχές και χώρους της πόλης. Οι δράσεις έχουν όλες σχεδιαστεί ως ανταπόκριση – απάντηση στη θεματική και το ερώτημα που θέτει ο τίτλος “Συμβίωση;”
Παρακάτω παρατίθενται αναλυτικά οι παράλληλες δράσεις όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα:
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
•STILL LIVE… IS STILL ALIVE
Χώρος: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης – Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Βίλα Καπαντζή, Βασ. Όλγας 108
Εγκαίνια: 1 /10, 20.00
Διάρκεια: 2 - 30/10
Ώρες λειτουργίας: Τρ. 9.00-16:00, Τετ-Πε. 14.00-21.00, Κυρ. 10.00-18.00. Κλειστά Δευτέρα και

26 & 28 Οκτωβρίου
Ομαδική εικαστική έκθεση
Επιμέλεια: Στέλλα Αναστασάκη, Ηρακλής Γκουντάρας, Μάρω Ψύρρα
Προεκτείνοντας τη χρήση και τους συμβολισμούς που παραδοσιακά είχε ο εικονογραφικός τύπος της νεκρής φύσης, οι οκτώ νέοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση προτείνουν μια κοινοβιακή συνύπαρξη διαφορετικών προσώπων και αντικειμένων διαμορφώνοντας ένα διαδραστικό περιβάλλον στο πλαίσιο ενός σπιτιού, μιας οικίας, στη Βίλα Καπαντζή.
•IMAGE OF THE WORLD
Χώρος: Πλατεία Αριστοτέλους
Διάρκεια: 4 - 6/10
Παράσταση: 7/10, 18.30 – 19.30
Καλλιτέχνες: Angel Adrian Crescini, Meritxell Martinez Bellafont,
Carme Fillo Papiol, Lara Mazagatos Pascual
Οργάνωση: Recursos d’ animació Intercultural (RAI)
Θεατρικό Εργαστήρι, από την ομάδα LA XIXA Theatre (Βαρκελώνη) και μια παράσταση σε πολυπολιτισμικό πλαίσιο με θέμα την παγκοσμιοποίηση.
•ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ
Διάρκεια : 6/10 -6/11 2011
Χώρος: Αποθήκη 9 – Λιμάνι Επιμέλεια: Ξένης Σαχίνης, Μαρία Κενανίδου
Ομαδική εικαστική έκθεση
Η Οργανωτική Επιτροπή της Μπιενάλε δίνει την ευκαιρία στους απόφοιτους της Σχολής Καλών Τεχνών να εκθέσουν τα έργα τους.
•ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΤΟΥ
ΑΠΘ ΚΑΙ ΤΟΥ ISTANBUL TECHNICAL UNIVERSITY
Ημερομηνία: 6/10 – 6/11 2011
Χώρος: Αποθήκη 7 – Λιμάνι
Στρογγυλό τραπέζι: 7/10, 19.00
Επιμέλεια: 40.22.Architect S (Αναστασία Παπαδοπούλου, Βανέσα Τσακαλίδου)
Έκθεση Αρχιτεκτονικής
Φοιτητές και των δύο πανεπιστημίων εκθέτουν τις διπλωματικές τους και ξεκινούν έναν διάλογο ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς και τους τρόπους εκπαίδευσης των δύο σχολών.
•Duet Photography
Χώρος: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης – Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Βίλα Καπαντζή, Βασ. Όλγας 108
Εγκαίνια: 7/10, 19.30
Ημερομηνία: 8/10 – 6/11 Καλλιτέχνης: Άρης Ράμμος
Δράση και αντίδραση. Αισθήματα και εκφράσεις. Δυαδική σχέση, σε άσπρο και μαύρο δύο σώματα αλληλεπιδρούν σε μία Συμβίωση.
•Walking 4ART Χώρος: Περιοχή Λευκού Πύργου Διάρκεια : 7/10 – 6 /11 Επιμέλεια: Μαρία Κενανίδου
Οι καλλιτέχνες αισθάνονται την πόλη της Θεσσαλονίκης σαν τον χώρο φυσικής υποδοχής για τα έργα τους. Ο δημόσιος χώρος, με την έννοια του εφήμερου, δημιουργεί μια δυναμική επέμβαση, η οποία συνεχώς επαναπροσδιορίζεται.
•Awake Installation Χώρος: Περιοχή Λευκού Πύργου Διάρκεια : 7/10 – 6/11 Καλλιτέχνης: Αναστάσιος Βελούδης
Η επαγρύπνηση είναι μία λέξη που προκαλεί τον καθένα να δει τον τρόπο που βιώνει τον κόσμο και δέχεται την πραγματικότητα.
•Disconnect – Εγκατάσταση Performance
Χώρος: Δημαρχείο
Disconnect performance 1: 4/11, 21.00
Disconnect performance 2: 4/11, 22.00
Πότε ένα αρχιτεκτονικό μοντέλο γίνεται γλυπτό; Πώς μπορεί κάποιος να βιώσει το χώρο μιας γκαλερί σαν έναν λευκό κύβο ή σαν μία εγκατάσταση του χώρου; Πώς σχηματίζεις το χώρο όταν οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μέσα σε αυτόν;
•SOULBIOSIS
Χώρος: Αποθήκη 7 & Αποθήκη 13 - Λιμάνι
Διάρκεια: 7/10 – 6/11
Ομαδική έκθεση – εικαστικών – design – urban art
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 13.00-22.00, Δευτέρα κλειστά
Επιμελητές: Κλειώ Τανταλίδου & Χρήστος Καλός, Νίκος Βουκυκλαράκης, Πέτρος Νικόλτσος, Αργύρης Σαρασλανίδης, Simone Fontana
Το περιοδικό SOUL αναπτύσσει την ιδέα της Συμβίωσης επεκτείνοντας το μήνυμα στις λέξεις “συνεργασία”, “ συντονισμός”, “συγκατοίκηση”, “συρροή”, “συγχρονισμός”, “σύμπτυξη”, “στήριξη”, ”συμ- πολιτισμός” και “συν –δημιουργία”.
Σε συνεργασία με τρεις χώρους, καθένας από τους οποίους δραστηριοποιείται σε διαφορετικό τομέα Kalos & Klio Showroom (εικαστικά), Decorama Arte (design), BOX Gallery (urban arts) το project παρουσιάζει τη δουλειά δημιουργών της πόλης μέσα από μια συνολική, συμβιωτική εγκατάσταση - περιβάλλον.
•ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ «ΔΙΑΥΛΟΣ» - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Χώρος: Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, Κατούνη 12 -14
Εγκαίνια: 7/10, 20.00 (Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες και οι φίλοι τους θα προσφέρουν παραδοσιακά φαγητά από τις χώρες τους που θα ετοιμάσουν οι ίδιοι).
Διάρκεια: 8/10 – 5/11
Ώρες λειτουργίας: Δευ.-Παρ. 10.00-14.00, Σαβ. 12.00-16.00
Συντονισμός Εργαστηρίων: Ingo Dunnebier, Στέργιος Καραβάτος, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Ευδοξία Ράδη, Στέφανος Τσακίρης
Εργαστήρι & έκθεση φωτογραφίας.
Μέχρι τώρα ο κόσμος των μεταναστών καταγράφεται σε φωτογραφίες από ντόπιους φωτογράφους, επαγγελματίες των media και κρατικά προγράμματα. Αυτό που απουσιάζει είναι ο τρόπος που οι ίδιοι μετανάστες βλέπουν τον εαυτό τους, τις συνθήκες ζωής τους και το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο της νέας τους πατρίδας.
•W13 Χώρος : Αποθήκη 13, Λιμάνι
Εγκαίνια : 6/10
Διάρκεια: 7/10 – 6/11
Ομιλίες, παρουσιάσεις, projects καλλιτεχνών

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, στο πλαίσιο καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού διοργανώνει συζητήσεις σχετικά με καίρια κοινωνικά ζητήματα:
ΗΜΕΡΙΔΑ: Θετική Φωνή Χώρος: Αποθήκη 13 Ημερομηνία: 24/10
ΘΕΜΑ: Πόσο εύκολη καθιστά τη συμβίωση μέσα στην οικογένεια η παραδοχή της ομοφυλοφιλίας («coming out») των εφήβων;
Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, στο πλαίσιο της εκστρατείας της "Ζούμε όπως κι εσύ", σε συνεργασία με το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», παρουσιάζει διαδικτυακή συζήτηση με θέμα την παραδοχή της ομοφυλοφιλίας, μέσα στην οικογένεια και τις επιπτώσεις που έχει στους/στις εφήβους/έφηβες.
Με τη συνεργασία του περιοδικού City Uncovered.
ΗΜΕΡΙΔΑ: Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων Χώρος: Αποθήκη 13 Ημερομηνία: 25/10
ΘΕΜΑ: Ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών: Η απειλή της αρμονικής συμβίωσης
Η ενδοοικογενειακή βία είναι μία μορφή έμφυλης βίας και αποτέλεσε για πολλά χρόνια ένα «αθέατο» έγκλημα ιδιωτικής φύσης, το οποίο βίωσαν εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από την κοινωνική ή οικονομική θέση τους, το μορφωτικό τους επίπεδο και τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Παρά τη συστηματική προσπάθεια του φεμινιστικού κινήματος που μετέτρεψε ένα «προσωπικό» πρόβλημα σε πολιτικό, καθιστώντας το, θέμα δημόσιου ενδιαφέροντος και προβληματισμού, η έμφυλη βία εξακολουθεί να αναπαράγεται σε κάθε χώρα και πολιτισμό, προκαλώντας θανάτους γυναικών, καθώς και βαριές σωματικές και ψυχικές απώλειες στις ζωές των γυναικών, των οικογενειών τους και της κοινωνίας γενικότερα.
Με τη συνεργασία της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη.
ΗΜΕΡΙΔΑ: Γενική Γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής Χώρος: Αποθήκη 13 Ημερομηνία: 1/11
Από τη συνύπαρξη στη συμβίωση: το στοίχημα της δεύτερης γενιάς μεταναστών.
Αν στην περίπτωση της πρώτης γενιάς η ελληνική κοινωνία ήρθε αντιμέτωπη με το ζήτημα της συνύπαρξης, η δεύτερη γενιά θέτει σήμερα επιτακτικά την ανάγκη της συμβίωσης και την κοινή προοπτική για προκοπή. Μια προοπτική που έχει ως προϋπόθεση τα ίσα δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις, τις ίσες ευκαιρίες και τις ίδιες υποχρεώσεις. Μια προοπτική που έχει ως περιεχόμενο εν τέλει την αποφυγή περιχαρακώσεων και την ενδυνάμωση της συνοχής της κοινωνίας μας. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα θεσμικά εργαλεία που η ελληνική Πολιτεία έχει στη διάθεσή της.
Με τη συνεργασία της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη.
Στο πλαίσιο του W13 υλοποιούνται και τα ακόλουθα projects:
ΗΜΕΡΙΔΑ BANKIT Χώρος: Αποθήκη 13 ΘΕΜΑ: Όταν όλες οι τέχνες συμβιώνουν σε μία πολιτεία!
Οι εκπρόσωποι της ομάδας ‘’Bankit Αστική Μη Κερδοσκοπική’’ παρουσιάζοντας οπτικοακουστικό υλικό από τα έργα και τις ημέρες της διαδικτυακής πολιτείας Bankit the ART-ificial City, θα δώσουν τη δική τους εκδοχή για τη Συμβίωση. Μια συμβίωση τεχνών και καλλιτεχνών, όπως τη βιώνουν εδώ και πέντε χρόνια. Τόσο διαδικτυακά, μέσα από τον ιστότοπο της πολιτείας τους ,www.bankit.gr, όσο και ρεαλιστικά μέσα από το ARTogether Festival, που διοργανώνουν στην Αθήνα κάθε χρόνο και στο οποίο φιλοξενούνται και συμβιώνουν καλλιτεχνικά στον ίδιο χώρο για τρεις μέρες ,πάνω από διακόσιοι εκπρόσωποι κάθε τέχνης.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ TRICKY Χώρος: Αποθήκη 13
Ημερομηνία: 22 & 23/10, 22.15
Σκηνοθεσία: Γκάυ Στεφάνου Μουσική: Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος
Κοστούμια: Τατιάνα Σουχορούκοφ.
Θέατρο, χορός κι εικαστική δημιουργία συναντιούνται, αλληλεπιδρούν και συμβιώνουν μέσα από την έμπνευση τριών γυναικών performers. Το τρίκυκλο είναι ο χώρος της συνεύρεσής τους, αλλά και το όχημά τους για να μπορέσει κάθε μία μέσα από την τέχνη της να αυτοπροσδιοριστεί και συνάμα να κατανοήσει το άλλο, το διαφορετικό, το ξένο.
Ιn the Blink of an Art Καλλιτέχνης: Δημήτρης Καραθάνος
Ο καλλιτέχνης με το iphone του καταγράφει στιγμές και συναισθήματα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Behind the scenes Καλλιτέχνης: Αναστάσιος Κτίστης
Ο νεαρός φωτογράφος έχει αναλάβει να δημιουργήσει το φωτογραφικό άλμπουμ της Μπιενάλε καταγράφοντας όλη τη διαδικασία – από την πρώτη μέρα που ανοίγουν οι χώροι για να φιλοξενήσουν τα έργα έως και την τελευταία μέρα της διάλυσης.

Design Report Greece
13/10, 20.00: Προβολή και συζήτηση με το κοινό
Καλλιτέχνες: Αναστάσιος Κουπατζής, Αλέξανδρος Μιχαλακόπουλος
Ερευνητικό πρόγραμμα – εργαστήρι εικονικής επικοινωνίας - Πανεπιστήμιο Düsseldorf
Το Ντοκιμαντέρ “Everything is going to go well” εξετάζει την ιστορία και την εξέλιξη του design στην Ελλάδα τη σύγχρονη σκηνή του εγχώριου γραφιστικού σχεδίου αλλά και τα σημερινά πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα.

Εργαστήρι ζωγραφικής μεταναστών Οργάνωση: Symβiosis
Πρόγραμμα που εξετάζει τους τρόπους που οι καλλιτεχνικές παραγωγές μεταναστών παράγονται μέσα από το βίωμα της μετανάστευσης και/ή των διακρίσεων και πώς αυτές μπορούν να αλλάξουν και να εμπλουτίσουν την ελληνική πολιτιστική πραγματικότητα.
Opencoffee
Χώρος: Αποθήκη 1, Λιμάνι
Συνάντηση: 18/10, 21.30
Επιμέλεια: Γιώργος Γάτος, Απόστολος Κρητικός
Συνάντηση με θέμα την επιχειρηματικότητα και τις νέες τεχνολογίες υπό το πρίσμα της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
Message in a Bottle
Το project αναφέρεται στον διαπολιτισμικό διάλογο που εξασφαλίζει η 15η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν προσκλήθηκαν να αποστείλουν το δικό τους μήνυμα-εντολή-προτροπή, με ύφος πολιτικό, προσωπικό, καλλιτεχνικό η άλλο.
Upnloud Web Radio
To διαδικτυακό ραδιόφωνο από ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο, εγκατεστημένο στην αποθήκη 13, από τις 6/10 έως 6/11, με ανοιχτά μικρόφωνα για όλους τους καλλιτέχνες θα εκπέμπει το κανονικό του πρόγραμμα μέσα από την αποθήκη.
TV100
Ο τηλεοπτικός δημοτικός σταθμός της Θεσσαλονίκης TV100 θα καταγράψει το γεγονός της Μπιενάλε παράγοντας ένα ημερήσιο πρόγραμμα με απευθείας μετάδοση. Ο τηλεοπτικός σταθμός καλεί όλους τους νέους καλλιτέχνες να πειραματιστούν με το μέσο της τηλεόρασης προτείνοντας νέες μορφές τηλεοπτικής επικοινωνίας. Ας προσπαθήσουμε να μεταμορφώσουμε την τηλεόραση σε ένα “όπλο μαζικής δημιουργικότητας.”

ΣΥΜΒΙΩΣΗ: HOTEL ARISTON - Το Άριστον ίσως σημαίνει ότι μπορούμε να ζήσουμε μαζί
Χώρος: Hotel ΑΡΙΣΤΟΝ, Διοικητηρίου 5 (περιοχή Βαρδάρη) Επιμέλεια: Θούλη Μυσιρλόγλου
Εγκαίνια: 7/10, 21.00 DJ Set The Kids at the Club
Διάρκεια: 8/10 – 6/11
Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 17.00-23.00, Σαβ.-Κυρ. 12.00-23.00
Ομαδική έκθεση εικαστικά/performance/μουσική/χορός/θέατρο/design/ προβολές/παρουσιάσεις-ομιλίες/workshops/βραδιά Pecha-Kucha.
Το ξενοδοχείο θα φιλοξενήσει τους καλλιτέχνες όχι ως δυνητικούς πελάτες, αλλά ως πραγματικούς κατοίκους-δημιουργούς: δημιουργούν επί τόπου, in situ έργα, ερμηνεύουν επί τόπου, πειραματίζονται επί τόπου, επαναχρησιμοποιούν παλιά αντικείμενα του ίδιου του ξενοδοχείου, προκαλούν τη συμμετοχή του κοινού με δημιουργικούς τρόπους, εμπνέονται εκ νέου. Υπό την έννοια αυτή, οι δημιουργοί προτείνουν συλλογικά ένα μοντέλο δημιουργικής συγκατοίκησης (Symbiosis?) σε ένα χώρο εγκαταλελειμμένο και σε μια περιοχή της πόλης περιθωριακή και σχετικώς υποβαθμισμένη.
Στο πλαίσιο του SYMBIOSIS? HOTEL ARISTON
θα πραγματοποιηθούν :
AVANT – PREMIERES ΤΑΙΝΙΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
The plumed snake
Ημερομηνία: 11/10, 25/10, 29/10, 5/10
Σενάριο: Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Σοφία Κουλουκούρη, Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Παραγωγή: Ισαβέλλα Αλοπούδη, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θεόφιλος Καλαιτζίδης, Σκηνογραφία – Κοστούμια: Σπύρος Ζάνιας, Κλαούντια Καραπάνου, Μοντάζ: Σμαρώ Παπαευαγγέλου, Ήχος: Δαναή Φαραζή. Συμμετέχουν οι: Θεοδώρα Τζήμου (Μητέρα), Δημήτρης Χασαπίδης (Πέτρος), Χρίστινα Μπαλτσή ( Γιώτα)
12 by night Ημερομηνία:18/10, 29/10, 4/11
Σειρά ταινιών μικρού μήκους για το διαδίκτυο από τον εικαστικό καλλιτέχνη και σκηνοθέτη Χάρη Πάλλα.
Στο τέλος κάθε μήνα ανεβαίνει στο διαδίκτυο καθ ένα από τα 12 ταινιάκια μικρού μήκους (
www.12bynight.gr). Σε κάθε ταινία ο πρωταγωνιστής ζει μια περιπέτεια που διαρκεί μόνο μια νύχτα. Πρωταγωνιστεί ο Κωνσταντίνος Ταξιδαρίδης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ’S CUT Ι ( μέρος Ι, μέρος ΙΙ)
Τετάρτες, Πέμπτες, Παρασκευές
Το project “Επιμέλεια’s cut” είναι ένα κολλάζ σκηνών από Ευρωπαϊκά και διεθνή φιλμ (από σκηνοθέτες όπως A. Hitchcock, Luchino Visconti, Michelangelo Antonioni, Cohen Brothers, Wim Wenders, Stanley Kubrick, Quentin Tarantino, Wong Kar Wai και άλλοι) που διαδραματίζονται σε δωμάτια ξενοδοχείων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ’S CUT ΙΙ
Δευτέρες
Σε αυτήν την εκδοχή σκηνές από κλασσικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του ’60 σκηνοθετών όπως Νίκος Τσιφόρος, Αλέκος Σακελλάριος, Γιάννης Δαλιανίδης, Κώστας Καραγιάννης κ.α..

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ – ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
Ημερομηνία: 8/10, Art Project – H Βίκυ Σέμου συντονίζει μία συζήτηση με θέμα: “Η αποκατάσταση ενός τοίχου.”
Ημερομηνία: 13 – 17/10 Refurbishment: Εργαστήρι για την προσαρμογή αντικειμένων που απευθύνεται σε φοιτητές και απόφοιτους εικαστικών τεχνών, αρχιτεκτονικής, βιομηχανικού σχεδίου, γραφιστικών τεχνών. Επιμέλεια: Lambandlamp, Οργάνωση: Ελίνα Αξιώτη
Ημερομηνία: 19/10, 2objectrepair - Ο Χρήστος Σέλλας και ο Νίκος Ιωσήφ θα παρουσιάσουν πρακτικές δημιουργικής ανακύκλωσης. Αντικείμενα από τη δεκαετία των ’60 και ’70 ψάχνουν τη θέση τους στο σύγχρονο κόσμο.
Ημερομηνία: 24 -28/10 & 29/10 – Εργαστήρι Κίνησης – Η Λέλα Ραμόγλου εμπνέεται από καθημερινές κινήσεις και χειρονομίες και μας εισάγει στην τεχνική χορογραφιών.
Ημερομηνία: 1/11, Petcha – Kutcha Night, Ξενοδοχείο Ariston – “Present what you love! Unexpected talents, unexpected ideas.” Μία δράση που ξεκίνησε στο Τόκυο το Φεβρουάριο του 2003 για νέους σχεδιαστές. Συμπαραγωγή του ελc και officeculture.eu
Ημερομηνία: 5/11, Παρουσίαση Βιβλίου του Γιώργου Παπαδόπουλου με τίτλο “Νotes towards a critique of money.”

Εργαστήρι Αστικών Στρατηγικών για τον Δημόσιο χώρο Χώρος: Λιμάνι
Διάρκεια: 10/10 - 19/10
Οργάνωση/ Παρουσίαση: ΤΕΕ – Περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας
Οι περιοχές διερεύνησης είναι οι εξής: οι πεζόδρομοι Ικτίνου, Αγίας Θεοδώρας και Γεωργίου Σταύρου, η περιοχή Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, η περιοχή ΔΕΘ, η περιοχή Λαχανόκηπων, το Δυτικό θαλάσσιο μέτωπο και τέλος οι Στοές της Θεσσαλονίκης.
Στις 19/10 θα πραγματοποιηθεί Ανοιχτό Εργαστήρι στο κοινό με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και παρουσίαση με θέμα εκπαίδευση και Δημόσιος χώρος.

Face Art - Δημόσιες Τοιχογραφίες
7 τοιχογραφίες από διάσημους τοιχογράφους από όλον τον κόσμο
Οργάνωση, Υλοποίηση, Επιμέλεια: CARPE DIEM Χώροι:

Woozy& Kez /Εργατικές πολυκατοικίες Ξηροκρήνη (2 κτίρια)

Nade & Nastwo / Ιπποκράτειο νοσοκομείο

Blu / Φοιτητικές εστίες, Τέλλογλου

Same84 / Φοιτητικές εστίες, Τέλλογλου

Faith47& Dal / Λαδάδικα

Live2 & Apset / Περιοχή Ροτόντα

Ser / Περιοχή Πανεπιστήμιο
Καλλιτέχνες: Blu, Faith47, Dal, Live2, Apset, Nade, Nastwo, Woozy, Kez, Same84, Ser
Η δράση περιλαμβάνει την εφαρμογή επτά (7) τοιχογραφιών σε επτά κτίρια της πόλης. Οι επιφάνειες επιλέχθηκαν για να καλύψουν - όσο το δυνατόν περισσότερο - την πόλη και να ενσωματωθούν σε διάφορους χώρους (εργατικές κατοικίες, σχολεία, νοσοκομεία, χώροι διαμονής, ιδιωτικά κτίρια, κλπ).
Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, η Γενική Γραμματεία Ισότητας του Φύλου και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας & Τουρισμού ενώνουν το όραμά τους, περνώντας μηνύματα στις νέες και τους νέους της Θεσσαλονίκης, για τη συμβίωση χωρίς στερεότυπα και διακρίσεις, για τον ελεύθερο δημόσιο χώρο που ανήκει σε όλους τους πολίτες, για μια ισότιμη συνύπαρξη, ενάντια στη βία κατά των γυναικών και ενάντια σε κάθε μορφή βίας. Η δημόσια τοιχογραφία γίνεται έτσι ένα δημιουργικό μέσο παρέμβασης και σχολιασμού.

Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2011 – Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας
Χώρος: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Στρατού 2Α)
Εγκαίνια: 19/10, 20.00
Διάρκεια: 19/10 – 29/10
Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Κυρ. 17.30-21.00
Επιμέλεια: Μανόλης Μωρεσόπουλος
Από το 1987, η έκθεση αυτή προωθεί την τέχνη της φωτογραφίας και τους νέους δημιουργούς της. Την εποχή της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης, νέοι έλληνες φωτογράφοι αναζητούν τρόπους να ξεπεράσουν εμπόδια και να ανακαλύψουν -μέσα από πληθώρα τεχνικών και θεμάτων- τον… ώριμο καλλιτεχνικό εαυτό τους.

TEENAGE ANGST Χώρος: Dynamo Project Space, Τύπου 5 (περιοχή Βαλαωρίτου) Οργάνωση, Παραγωγή, Επιμέλεια: ΔΥΝΑΜΟ Project-Space Διάρκεια : 29/10 – 17/11
Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Πε. 18.00-21.00, Παρ. 11.00-15.00 & 18.00-23.00, Σαβ. 11.00-18.00
Κυλιόμενη έκθεση νέων δημιουργών 15-18 ετών.
Μία μη κερδοσκοπική οργάνωση δημιουργεί εκθέσεις, σεμινάρια, παραστάσεις και πειραματικές εκδόσεις, από τέχνη, αρχιτεκτονική και σχέδιο από την Ελλάδα και το εξωτερικό με τη συμμετοχή 40 νέων καλλιτεχνών που εκφράζουν με τη δημιουργικότητα τους έντονα συναισθήματα ανασφάλειας, αγωνίας, διαμάχης, ευαισθησίας, αλλά και ελπίδας και γενναιότητας.

Rrose Selavy ou Eros c'est la vie? Χώρος: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης Εγκαίνια: 31/10, 19.30
Διάρκεια: 31/10 – 21/11 Επιμέλεια: Αγγελική Γραμματικοπούλου
Έργα φωτογραφίας και βίντεο των φοιτητών της σχολής Κινηματογράφου του ΑΠΘ εξερευνούν θέματα συνύπαρξης και συντροφικότητας στον κύκλο της ζωής.

Project Stalking Horses του Πεδίου Δράσης Κόδρα
Χώρος: Περιοχή Λευκού Πύργου
Διάρκεια: 6 – 8/10
Επιμέλεια: Μαρία Κενανίδου, Δημήτρης Μιχαλάρος, Θεόφιλος Τραμπούλης
Ένας από τους μεγαλύτερους μη μουσειακούς θεσμούς σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα προσπαθεί να εισβάλλει στον αστικό ιστό.
WAREHOUSE NIGHTS
Χώρος: Αποθήκη 8 –Λιμάνι
Πάρτυ εγκαινίων: Τρίτη 6/10, 23.00
The Speakeasies Swing Band & DJ Set από τους Στέφανο Τσιτσόπουλο & Δημήτρη Καραθάνο (Swing, Jazz, Nueva Electronica)
Παρασκευή 14/10, 22.00
AUditors DOmination Soundsystem (Dub, Electro, Electro-Tango) & DJ Set : The Trouble (Giannis Drizis & Christos Exarhopoulos)
Παρασκευή 21/10, 22.00
Johnny Carbonaras (Rock’n’Roll, Surf, Garage) & DJ Set : The Wrong Child & Scoot Boy
Τρίτη 27/10, 22.00
Λόγος Απειλή (Hip-Hop) & DJ Set : Zoltan Tribe
Πάρτυ λήξης: Κυριακή, 5/11, 22.00
DJ set : Στέφανος Τσιτσόπουλος & Δημήτρης Καραθάνος

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ Ημερομηνία: 8/10, 20.30-21.30
Χώρος: Κέντρο Μουσικών Δραστηριοτήτων του Δήμου (Κουντουριώτου 17)
Presències op. 16 Ensemble col legno (Βαλένθια)
Καλλιτέχνες: Vicent Adsuara Mora (Composer), Pilar Juanes (Flute / Piccolo), Luis Auñón (Oboe / English horn), Luis Fernández (Bb clarinet / Bass clarinet), José Miguel Barona
(Bassoon), Carles Salvador (Percussion), Omar Vita (Piano), Raquel Campos (Violin), Jesús Jiménez (Viola), Pere Joan Carrascosa
(Violoncello), José Péres (Contrabass), Robert Ferrer (Conductor)
Το πρόγραμμα επιλέχθηκε από το Fundacion VEO της Valencia
Χώρος: Αποθήκη 8, Λιμάνι
Ημερομηνία: 10/10, 21.00 Καλλιτέχνες: Carlos Alomar - Robin Clark Με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας
Χώρος: Αποθήκη 8, Λιμάνι
Ημερομηνία:12/10, 21.00 Καλλιτέχνες: Jason Harrod - Lea – Lorién Με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας


Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες :
www.symbiosis2011.gr www.neagenia.gr www.thessaloniki.gr www.blogneagenia.gr

Σχόλια